Harmadfokú hőségriasztás Borsodban is, abnormális meleg következik napokig

Megosztás

Szombattól érvényes a harmadfokú hőségriasztás, a legmelegebb órákban kerüljük a szabadtéri programokat, hűtsük le magunkat. A tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényben van az egész megyében.

A mediterrán térségekhez képest (ahol több helyen 45-48 fokot is mérhetnek) egészen jól megússzuk, de mi is jobb, ha védekezünk.

Harmadfokú hőségriasztást rendelt el szombat nulla órától szerda éjfélig az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján – közölte pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Magyar Távirati Irodával (MTI).

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot – írták.

A két szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy melegben fokozottan ügyelni kell a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint érdemes árnyékban tartózkodni. Ajánlásuk szerint a szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

Kiemelték: nyolc megyében tűzgyújtási tilalom van, (köztük Borsodban is) ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. A tűzgyújtási tilalommal érintett területet térképen jelöli a katasztrófavédelem weboldala. A saját kertjében továbbra is mindenki bográcsozhat, grillezhet, de fontos, hogy a tüzet egyetlen pillanatra se hagyják őrizetlenül. (MTI)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek